ایرادات متداول دستگاه تزریق پلاستیک (مشکلات و راه حل)

ایرادات-متداول-دستگاه-تزریق-پلاستیک-(عیب-ها-و-راه-حل)

عیب یابی دستگاه تزریق پلاستیک

انواع دستگاه تزریق پلاستیک، نقش مهم و گسترده‌ای در صنایع پلاستیک و تولید محصولات پلاستیکی مورد استفاده در صنایع گوناگون ایفا می‌کنند. سبدسازی با دستگاه تزریق پلاستیک و پالت سازی پلاستیکی نمونه‌ای از کاربرد این ماشین‌آلات در صنعت است. بنابراین دوام و کیفیت این دستگاه‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار است و نگهداری و حفظ سلامت دستگاه باید مورد توجه قرار گیرد. چه‌بسا که باید درصورت لزوم هزینه‌ها و تعمیراتی جهت رفع عیوب و مشکلات آن‌ها اختصاص داده شود. نکته‌ی حائز اهمیت دیگر، آگاهی صحیح تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان از اصول عیب یابی دستگاه‌ها، هزینه‌های دوره‌ای و نحوه‌ی رفع عیب‌ها و مشکلات در بخش‌های مختلف دستگاه تزریق پلاستیک است که باید داشته باشند.

 صفر تا صد پالت سازی پلاستیکی را بدانید.

مشکلات و عیوب دستگاه تزریق پلاستیک

عیب یابی در دستگاه تزریق پلاستیک به شیوه‌های مختلفی صورت می‌گیرد و می‌توان آنها را از روی عملکرد دستگاه و یا قطعات پلاستیکی تولید شده توسط آن شناسایی نمود. اصولا از آنجایی ماشین‌آلات تزریق پلاستیک از ساختار پایه‌ای یکسانی برخوردار هستند، ممکن است برخی از عیوب و ایرادات آن‌ها دوباره در همان دستگاه یا دیگر دستگاه‌ها رخ دهند و تکرار شوند. مشکلاتی مانند افت فشار، بارگیری نکردن، کار نکردن گیره و خروج صدا از دستگاه را می‌توان با بررسی خود ماشین شناسایی نمود. اما در برخی موارد تغییر شکل و حالت در قطعات تزریق پلاستیک یا قطعات تولیدی هستند که ما را از خرابی دستگاه آگاه می‌کنند.

عکس قطعات دستگاه تزریق پلاستیک

علت بارگیری نکردن دستگاه تزریق

مسدود شدن و انسداد لوله‌ها و فیلترها، از علت‌های بارگیری نکردن دستگاه تزریق است. درواقع منشأ این مشکل ذرات معلق، ذرات آلوده در مواد پلاستیکی هستند که ممکن است بصورت رسوب فیلترها و رسوبات را مسدود نمایند که نتیجه‌ی آن بارگیری نکردن ماشین است. تنظیمات نادرست، سهل انگاری در مراقبت، ایجاد مشکلات فنی، خرابی در قطعات و یا نقص در سیستم دستگاه نیز از دیگر عوامل عدم بارگیری دستگاه هستند.

راه حل و پیشگیری از بارگیری نکردن

جهت پیشگیری و یا رفع این عارضه، بهتر است سیستم‌های ماشین را از جمله آبگرمکن بررسی نمایید، از تمیزی فیلترها و لوله‌ها اطمینان حاصل نمایید. برای این کار می‌توانید از شست‌وشوی مکانیکی و یا شیمیایی استفاده نمایید. تنظیمات دستگاه مانند تنظیمات فشار، دما، زمان‌بندی و سرعت تزریق را بررسی کنید.

علت بسته نشدن گیره دستگاه تزریق پلاستیک

بسته‌نشدن گیره دستگاه تزریق در هنگام تزریق مواد، نکته‌ای بسیار مهم و حائز اهمیت است و یکی از بزرگترین عیب‌ها و مشکلات دستگاه تزریق پلاستیک است. چرا که شکل‌دهی و تولید قطعات به عملکرد صحیح آن بستگی دارد. نقص در عملکرد صفحات ثابت و صفحات متحرک، روغن  و قالب نامناسب و همچنین نیروی قفل بیش از حد، از علت‌های بسته‌نشدن گیره دستگاه تزریق هستند.

راه حل و پیشگیری بسته نشدن گیره

برای اطمینان از سلامت سیستم گیره، باید مواردی مانند قفل گیره، تعادل و توازن صفحات گیره و جک را مورد بررسی قرار دهید. قالب را متناسب با اندازه‌ی گیره استفاده نمایید. جهت روان کردن گیره مراقب باشید تا از روغن بازیافتی و سوخته استفاده نکنید. از نیروی بیش از اندازه قفل گیره به مدت طولانی استفاده نکنید. همچنین سنسورهای حرارتی بخش فرمان گیره را حتما بررسی نمایید.

علت افت فشار دستگاه تزریق پلاستیک

وجود نشتی در سیستم هیدرولیکی، تنظیمات نادرست و خرابی در قطعات دستگاه، از اصلی‌ترین علت‌های افت فشار در دستگاه تزریق هستند. نشتی‌ها عموماً بدلیل خرابی لوله‌ها و یا واشرها و اتصالات آن‌ها رخ دهند. خرابی و فرسودگی در پمپ‌ها، شیرها، و سیلندرها که می‌توانند منجر به بروز این مشکل شوند. نکته‌ی قابل ذکر این است که تنظیمات دستگاه مانند دمای سیلندر، سرعت تزریق، و فشار نگهداری و کیفیت مواد اولیه‌ در تولید پلاستیک نیز در کاهش فشار دستگاه امری تاثیرگذار است.

راه حل و پیشگیری از افت فشار

قطعات نام برده شده در قسمت بالا را بطور مدارم بررسی نمایید تا از سلامت آن‌ها مطلع شوید. از اتصالات صحیح لوله‌ها اطمینان حاصل کنید و در مواقع لزوم قطعاتی که دچار فرسودگی شدند را تعویض نمایید. مواد اولیه‌‌ی با کیفیت و مطلوب مصرف نمایید و از درست بودن تنظیمات ماشین مطمئن شوید.

عوامل بالابردن عمر دستگاه تزریق پلاستیک

از آنجایی که تزریق پلاستیک جزء دستگاه های صنعتی پولساز به‌شمار می‌آید و برای بسیاری افرادی که از آن استفاده می‌کنند و با آن کار می‌کنند، طول عمر و میزان استهلاک آن اهمیت زیادی دارد. کارهایی مانند تمیز کردن دستگاه، کنترل دما و فشار روزانه بسیار مهم هستند. چرا که هنگام انجام همین کارها عیب‌ها و مشکلات دستگاه رؤیت می‌شوند و می‌توانید سریعاً به رفع آن‌ها اقدام نمایید تا روی طول عمر دستگاه تاثیر چندانی نگذارند. روغن هیدرولیک، سیستم خنک کننده و پیچ و اتصالات را بصورت هفتگی بررسی نمایید. تعویض فیلترها، بررسی سیستم‌های الکتریکی و هیدرولیکی بصورت ماهانه انجام شود تا از عملکرد صحیح دستگاه و عدم نشتی در آن مطمئن شوید. هرساله نیز کل دستگاه را مورد بررسی قرار دهید، تعویض روغن هیدرولیک را انجام دهید و قطعاتی که نیازمند تعویض هستند، عوض کنید. تمامی این موارد، با وجود پیش پا افتاده بودن موثر هستند.

انواع دستگاه تزریق پلاستیک

انواع مختلفی از دستگاه تزریق پلاستیک تولید شده‌اند که مواد پلاستیکی را با استفاده از فرآیند تزریق ذوب می‌کنند و به داخل قالب‌های فولادی و آلومینیوم تزریق می‌کنند تا درنهایت به شکل و اندازه‌ی مطلوب و مورد نیاز دربیایند. در هر نوع این دستگاه ابعاد و وزن براساس ظرفیت ماشین، متغیر است. دستگاهی که ابعادی بین 1 تا 3 مترطول و 100 تا 150 سانتی‌متر عرض دارد، جزء انواع دستگاه تزریق پلاستیک کوچک خانگی به شمار می‌آید که عموما در کارگاه‌های خانگی و کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد که وزن آن از 1 تا 5 تن متغیر است. دستگاه‌های بزرگ، بین 5 متر طول و بیش از 2 متر عرض دارند و وزنی مابین 10 تا 100 تن دارند. این ماشین‌آلات سه نوع دارند؛ هیدرولیکی، برقی و هیبریدی.

عکس دستگاه تزریق پلاستیک

_ دستگاه تزریق 650 تن آلمان و دستگاه تزریق1650 HUSKY کانادا از نمونه‌های موجود در شایان اعتماد هستند.

تزریق پلاستیک هیدرولیکی

تزریق پلاستیک هیدرولیکی از مدل‌های بسیار قدیمی به‌شمار می‌رود و امروزه زیاد مصرف نمی‌شود. در بازه‌ی زمانی 1930 تا 1980 این دستگاه بیشترین مصرف را داشته‌بود. پس از چندی دستگاه‌های برقی، جایگزین دستگاه هیدرولیکی شدند و عمر مصرف این دستگاه‌ها به نوعی به اتمام رسید. جک‌های موجود در دستگاه‌های هیدرولیکی، جهت ورود مواد ذوب شده‌ی پلاستیکی به حفره‌های قالب، دو نیمه‌ی قالب را به یکدیگر فشار می‌دهند. سپس پس از خنک شدن پلاستیک تزریق شده به درون حفره، دو قالب را از هم جدا می‌کنند و موجب خروج قطعه تولیدی می‌شوند. بنابراین تزریق پلاستیک را می‌توان دستگاه قطعه سازی نیست معرفی نمود.

تزریق پلاستیک برقی

دستگاه‌ تزریق پلاستیک برقی جایگزین نوع هیدولیکی این دستگاه شده‌است و در تولید قطعات پلاستیکی از جمله سبد پلاستیکی و پالت پلاستیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه دارای موتوری با سرعت بالا است که تولید قطعات پلاستیکی به صورت انبوه را به صورت دیجیتال کنترل می‌کند. بنابراین می‌توان با مصرف این دستگاه، زمان و هزینه‌ی تولید را کاهش داد. از ویژگی‌های دیگر این ماشین می‌توان به دقت بسیار بالا و تکرار پذیری سریع اشاره نمود که به همین سبب موجب جایگزینی آن با مدل‌های قدیمی هیدرولیکی شده‌است. همچنین انرژی مصرفی آن نیز بسیار کمتر از نوع هیدرولیکی است.

تزریق هیبریدی؛ جدیدترین دستگاه تزریق پلاستیک

آخرین و جدیدترین دستگاه تزریق پلاستیک تولیده شده، نوع هیبریدی آن است که به نوعی ترکیبی از دو مدل هیدرولیکی و برقی است. این دستگاه بدلیل تکرار پذیری، دقت بالاتر، صدای کمتر و انرژی مصرف پایین از محبوبیت بیشتری برخوردار است. از این‌رو دستگاه هیبریدی، گزینه‌ی مناسبی جهت تولید کلیات قطعات پلاستیکی در ابعاد گوناگون به‌شمار می‌آید.

سخن پایانی

دستگاه تزریق پلاستیک دستگاهی صنعتی است که تولید قطعات پلاستیکی را با حجم زیاد را برعهده‌دار است که این عمل توسط فرآیند قالب‌گیری تزریقی انجام می‌شود. واحد تزریق و واحد گیره، از اجزای اصلی تشکیل دهنده‌ی این ماشین هستند. با پیشرفت تکنولوژی، انواع مختلف و پیشرفته‌ای از دستگاه تزریق پلاستیک تولید شده‌است که هریک قادر به شکل دهی قطعات گوناگونی هستند. در مقاله انواع عیب ها و مشکلات دستگاه تزریق پلاستیک و راه‌های رفع آن بررسی شدند. شركت شایان اعتماد با داشتن انواع دستگاه‌های تزریق،‎ ‎خدمات‎ ‎تزریق پلاستیک در ساخت قطعات پلاستیک‎ ‎صنعتی را به تولیدکنندگان محترم ارائه می‌دهد.‏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *